wtorek, 7 maja 2013

Domowy jogurt truskawkowy

JOGURT to jedna z tych rzeczy, które towarzyszą mi prawie każdego ranka. Wystarczy dodać muesli, orzechy, suszone czy świeże owoce - i zdrowe śniadanie gotowe! Postanowiłam więc zrobić sama, mój własny jogurt - o ulubionym smaku i konsystencji. Ku memu zdziwieniu okazał się banalnie prosty. Koniecznie spróbujcie zrobić go sami, zdecydowanie zdrowszy i smaczniejszy od kupnego :)



Składniki na około litr smacznego jogurtu
- litr mleka 3,2%, (NIE UHT!!!)
- 15 truskawek lub innych owoców (można wykorzystać banany, a w sezonie maliny, jagody…)
- 150-200g dobrej jakości jogurtu naturalnego lub 1 Actimel (do kolejnego jogurtu domowej roboty możemy wykorzystać szklankę wykonanego pierwotnie  jogurtu, zanim dodamy do niego mus truskawkowy – będzie już zawierał swoje własne szczepy bakterii!)

Do pracy!
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 50°C, a następnie go wyłączamy.
Mleko podgrzewamy do temperatury około 50°C (jeśli nie masz termometru kuchennego – powinieneś móc włożyć palec do mleka i trzymając go przez kilka sekund nie poparzyć się). Zdejmujemy mleko z ognia, po chwili dodajemy jogurt i całość mieszamy około 3 minuty, aż do dokładnego połączenia obu składników.
Garnek przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do wyłączonego piekarnika na całą noc – około 12h.
Rano wyciągamy garnek z piekarnika, jogurt przekładamy do miski i wkładamy do lodówki na około dwie godziny.
Truskawki myjemy i wykrawamy z nich szypułki. Miksujemy. Mus truskawkowy łączymy z jogurtem, nakładamy do małych miseczek i… gotowe!

4 komentarze:

  1. bardzo fajny pomysł, jogurt biorę w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze bo bez sztucznych dodatków! :)
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niby czemu nie UHT?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. UHT nie ma potrzebnych bakterii, potrzebnych nam do "wyprodukowania" jogurtu. :)

      Usuń